07-01-08

Klippies ~ "Met ijs ja, met ijs..."

 

 

Jis! Jis! Jis! Het julle moeilikheid!? Neen, vooral niet doen, dit niet op zijn Aantwaarps proberen interpreteren. Dus niet à la “Wà is’t gast? Proeblèimen oefwa joenge?” (“zoekte boel!?!”) ... veel eerder zoiets van “Problemen mensen? Kan ik jullie soms helpen?”
En natúúrlijk weet ik dat jisjisjis yesyesyes is!

Hold on, we are only admiring the view…
De brave man -die overduidelijk quasi geen engels begrijpt- begint zoals een echte cliché-Afrikaner, m.a.w. ‘n regte, egte Boer dus, het (voor ons, toeschouwers, duidelijk onbestaande) “probleem” te onderzoeken en komt al éven impulsief tot ‘t besluit dat hy dit tóg self sal kan “fix”, watookal die probleem sou kan wees! Zalig vind ik dit, de voor mij intussen reeds gekende plantrekkersmentaliteit van de gemiddelde Afrikaner... Ik heb er ook wat van weg mijns inziens. Maar bon, we wijken af.

We are on our way to Touwsriver (of eigelijk -rivier) Tja, de rijkere post-apartheidsneger houdt zich ook met sightseeing bezig, waarom niet hé?

Ja-nee, ek tou julle sommer plaas toe! Awel ja, geen probleem, da’s goed jong, ik “touw” (slepen dus) jullie wel naar mijn “plaas” (boerderij dus).

De vrouw zegt iets à la (of dit heb ik mij tenminste laten wijsmaken, aangezien dit het enige stukje in het clipje was dat ik niet verstond zonder het na te vragen) wat is die held nu toch van plan? De andere negen erkende landstalen van die Republiek van Suid-Afrika ben ik nu eenmaal helaas niet machtig (Afrikaans en Engels dus wél...)

We really don’t need any help...

Ja, ja, praat... “Jaja, ‘t is goe jong, geen probleem, u allemaal nie aantrekken”(zeer vrije vertaling... but trust me, ek ken dié taal deurgaans baie goed, hoor...)

Hier zie je duidelijk aan de mimiek van onze twee zwarte medemensen dat ze zich erbij neergelegd hebben, dat ze dus blijkbaar geen keuze hebben aangezien Plaasjapie toch geen sikkepit engels begrijpt en dat hij hun net ietsje te graag wil helpen.

Laat ons ry! “Laten we vertrekken (rijden)” dus. Waarop de -allicht helse- tocht door hopen stof en al evenveel stenen begint en waar de letterlijk té brave man met wors (een T toevoegen en je hebt een vertaling) op zijn t-hempie (ja inderdaad, da’s “t-shirt”) trots de grote SUV door de godverlaten omgeving touwt met zijn bakkie. Want zo noemen ze dit soort voertuigen waarvan hij de trotse bezitter van het rode exemplaar in het clipje is...

Haai jinne, mense, kom in!! “Alééé mensen kom binnen, kom zet u, pakt u een zatse kaffé...” (nee het cursieve heb ik erbij verzonnen, maar het is wel in dezelfde trant, supergastvrije dame dus!)

Nkosi! Is Zulu of Xhosa voor “bedankt”

Kos?! Nou praat jy. Ek’s ook lekker honger! (“Kost? Nu hoor ik u klappen sé! Ik heb ook wel honger zenne!”)

Nog enetjie? (“Nog eentje?”)

Eish... In de talen van de Nguni-subtaalfamilie is eish niet meer dan een soort van moedeloze zucht... Is wel redelijk algemeen bekend in Zuidelijk Afrika onder zowel blank als zwart.

Met ys ja, met ys... spraakverwarring nummer zoveel... Maarrrrr inderdaad, met ys smaken de Klippies inderdaad beter, en ondertekende kan het weten!


Verdomme! Ik moet dringend nog eens naar Londen afzakken (jup, het zit er vol met mensen van RSA...) en mij gaan bezatten met Klippies... Of nog beter... Direct naar Kaapstad, 't is ginds volop zomer nu! Cool

Commentaren

als je nog iemand nodig hebt om je koffers te dragen, graag hoor! heb ook liever de zon ..
zeg, Cijferkes - ik ben gewoon gek op die senor Cespo - heb net via diezelfde You-tube zijn heerlijke "suavemente" ontdekt ..
Ken je soms toevallig de titel van de CD?
lieve nachtgroet

Gepost door: luna llena | 08-01-08

Zuid afrika... google es fokofpolisiekar...

geweldig goede groep, geweldige songs en te gekke teksten om mee te brullen... ook al weet ik soms niet echt wat ze bedoelen

ow enne, ter info... is zuid afrikaanse groep

Gepost door: elena | 08-01-08

@ Elena - fokofpolisiekar Je kan niet geloven wat de shuffle van de (mp3/wma-) cd-speler van mijn autoradio daarstraks bij het vertrekken op mijn werk begon af te spelen!!!! "Ek verklaar, ek sit nou met niks nie, ek glo nie ek gaan beter raak nie! Vanaand - gaan ek groot! En ek vat jou saam, soos 'n storie sonder storielyn..."
Yes yes, FKP stond op! :-)
Met andere woorden: ik ken ze al, ik ben er redelijk verslaafd aan, het is beestige muziek en ik begrijp de teksten wel volledig... Het zijn inderdaad dan ook zalige teksten!

Gepost door: Cijferkes | 08-01-08

@ Luna & @ Nina Luna: Suavemente is idd zalig :) heb er mij een goeie tweetal jaren onnozel op gedanst toen het hier in bepaalde uitgaanskringen uitkwam... Ben toen speciaal beginnen socializen met den DJ om de naam van de artist te weten te komen en ben toen beginnen zoeken naar de rest van de muziek van Elvis Crespo.... En ziehier het resultaat ;-)

Nina: thanks gurl!! :-) zaaaaaalige bakken hé, ik begin hier al goe te kwijlen :-(

Gepost door: Cijferkes | 08-01-08

@ you, cijferkes... Finally iemand die ze al kent voor ik ze ken.
Wij hebben ze vorig jaar in ons parochie zaal gehad ( wij organiseren jaarlijks een mini festivalletje, en zo kwamen we met ze in contact)

thx for reading my blog

Gepost door: elena | 09-01-08

De commentaren zijn gesloten.